vandringsleder i småland

Vandringsleder i Småland

Här hittar du info om vandringsleder och platser att vandra på i Småland.

 

Anebyleden

 Anebyleden är totalt 85 km lång och är en del av Höglandsleden. Längs denna led kan du gå genom varierande natur och du kan även se något så exotiskt som en 20 m hög pyramid vilket inte är så vanligt i Sverige. Leden paserar även sydsveriges högst vattenfall som även det är 20 m högt. Det finns tre vindskydd längs leden. I söder ansluter leden till  Östgötaleden och  i norr kan du fortsätta vandringen in på Holavedsleden. Karta över leden finns på turistbyrån i kommunen eller kan du hitta den på länken nedan där det även finns mer info om leden.

Dackeleden

 Dackeleden har fått sitt namn efter Nils Dacke som lede upproret mot Gustav Vasa på 1500-talet. Leden är totalt 84 km lång och sträcker sig mellan Mosjön och Aboda Klint. Leden ansluter i norr till Högsbyleden och under turen kan du även fortsätta vandringen in på Glasbruksleden.

Här finns en Översiktskarta över leden men den går inte att använda som vandringskarta.

Gislavedsleden

Gislavedsleden är ca 80 km lång och är en del av Europaled 6. Totalt finns det 4 vindskydd för övernattning längs leden. Leden går mellan Kinnared i söder till Isaberg i norr. I söder kan du fortsätta vandringen in på Hallandsleden och på Höglandslederna i norr.

Läs mer om Gislavedsleden på kommunens hemsida Där hittar ni både översiktskarta och etappkartor.

Glasbruksleden

Glasbruksleden är endast 26 km lång och går mellan Flerohopp och Bodasjön som ligger i närheten av Boda. Längs vägen passerar man bland annat Orrefors. Vandring på leden kan därför lätt kombineras med besök på glasbruken i trakten. För att få en längre tur får den kombineras med andra leder i området.

Holavedsleden

Holavedleden sträcker sig mellan Gränna och Tranps och är totalt 59 km lång. Denna led går genom de småländska skogarna och har en vacker natur som delvis är kuperad. Det finns tre fasta vindskydd att övernatta i som alla är utmärkta på kartan.  Leden är uppdelad på fyra kartor som är numrerade från Gränna som börjar med karta nr 1.

 Sigfridsleden

Sigfridsleden är ca 9 mil lång och sträcker dig från Asa i norr till sydändan av sjön Rottnen.

Ledkarta:  https://www.vaxjo.se/download/18.1b70ef9115d3ac376458e6a3/1501060645947/Sigfridsleden_hela_88km.pdf

Läs mer om Sigfridsleden

Höglandsleden

Höglandsleden som även ibland kallas utsikternas led är en lång led som totalt är 440 km lång och går igenom Småland. Leden är utmärkt med orange och består av flera mindre leder där av bla. Sävsjöleden och Njudungsleden. Leden ansluter på flera ställen till andra leder. I öst kan du fortsätta in på Sevedeleden och i nordost till Anebyleden och Östgötaleden. I sydost kan man fortsätta andra vandra på Vildmarksleden och i sydväst på Sigfridsleden. I Hestra i väst ansluter leden led Gislavedsleden och Järnbärar leden.

 Höglandsleden går igenom Aneby-, Eksjö-, Nässjö-, Sävjö- och Vetlandakommun.

 Längs leden får du möjlighet att bestiga södra Sveriges högst punkt på 376,9 möh

Läs mer om vandringen på Höglandsleden och de olika etapperna

Högsbyleden

Högsbyleden sträcker sig mellan Hornsö och Bockara och är totalt 8 mil lång uppdelad i 6 etapper. Leden ansluter och kan kombineras med vadnring på Dackelden eller Mönsteråsleden. För mer detaljerad karta får vi hänvisa till hänvisa till Högsby Turistbyrå, tel. 0491-291 64.

Isaberg

Runt området Isaberg finns flera mindre leder och stigar. Den längsta är Järnbärarleden på 21 km följt av Bjärsvedsleden på 12,5 km. Även Gislavedleden som vi skrivit om ovan går genom Isaberg.  Mer info finns på deras hemsida.

John Bauerleden

John Bauerleden sträcker sig mellan Huskvarna och Gränna. I Huskvarna ansluter leden till Södra Vätterleden och i Gränna kan man fortsätta in på Holavedsleden. John Bauerleden är46 km lång och på vandringen passerar man mycket bebyggelser från medeltiden och framåt.  Längs vägen passerar man toppen av Grännaberget (350 möh) där utsikten är helt fantasitik. Det finns fem vindskydd som är utmärkta på kartan längs leden.

Mer info om John Bauerleden finns här

Kalmarsundsleden

Kalmarsundsleden är en ca 80km lättvandrad vandrings- och cykelled som går längst kusten.Läs mer på vår sida om Kalmarsundsleden

Munkaleden

Minkaleden är 40 km lång och sträcker sig mellan Nydala och Byarum. Leden som är uppdelade i sex korta etapper är utmärkt med blåmarkering och drivs av en ideell förening. Det finns från och med 2010 även en alternativ sträckning på leden som är 20 km lång. Det finns lägerplatser vid varje etapp start och slut.
Se infofolder om Munkaleden.

Ostkustleden

Ostkustleden är totalt 160 km lång och är uppdelad i åtta etapper och går i en cirkel så man lätt kan komma tillbaka dit man startade om man vill gå hela leden. I början och slutet av varje etapp finns det övernattningsstugor där stugägarna tar ut en mindre avgift för övernattning (ca 50kr/pers).  Är ni en större grupp som skall vandra bör man föranmäla sig om man vill utnyttja stugorna. Se kontaktperson på ledens hemsida. Leden drivs av naturskyddsföreningen i området och det finns en massa bra information om leden här.
Etapperna är bra indelade för att användas som dagsetapper.
Etapp 1: Lilla Hycklinge – Nynäs, 17 km
Etapp 2: Nynäs – Lönhult, 21,5 km
Etapp 3: Lönhult – Krokstorp, 21 km
Etapp 4: Krokstorp – Mörtfors, 17,5 km
Etapp 5: Mörtfors – Stjärneberg, 18,5 km
Etapp 6: Stjärneberg – Lilla Laxemar, 18,5 km
Etapp 7: Lilla Laxemar – Hällveberg, 21 km
Etapp 8: Hedvigsberg – Lilla Hycklinge, 18 km 

Det är möjligt att beställa Fritidskartan i Oskarshamns kommun där leden är utmärkt. Oskarshamns fritidskarta

Södra Vätterleden

Södra Vätterleden är uppdelad i två etapper från Mullsjö till Huskvarna. Den är relativt lätt och går igenom urskog, och kulturbygd. Leden är märkt med orangefärgade markeringar. Det är möjligt att sova i fasta vindskydd längs leden om man inte vill hitta sin egna lägerplats. I mullsjö ansluter leden till Västra Vätterled (Västergötland). I Huskvarna kan man fortsätta att vandra på John Bauer leden som leder en till Gränna där man kan stanna för lite polkagris och sedan fortsätta till Tranås på Holavedsleden.

Etapp 1: Mullsjö-Bottnaryd, 28 km
Etapp 2: Bottnaryd-Huskvarna , 50 km uppdelat fyra delar.
Samlad information om leden på Jönköping kommuns hemsida

 Tjustleden

Tjustleden är totalt 200 km lång och är uppdelad i 9 etapper som vardera är tänkt som en dagsetapp. I söder kan man anslut in på ostkustleden och i norr anlsuter Tjustleden på Östgötaleden. Informationsblad om varje etapp kan du hitta via länkarna nedan eller via turistbyrån. Tjustleden drivs av Naturskyddsföreningen i Tjust och på deras hemsida hittar man bra samlat en massa bra info om leden. Där hittar man allt man behöver när man planerar en vandring på Tjustleden.

Översiktskarta över Tjustleden
Etapp 1: Mörtfors – Getgölen
Etapp 2: Getgölen – Svarteström
Etapp 3: Svarteström – Valstad
Etapp 4: Valstad – Törnsfall
Etapp 5: Törnsfall – Hallingeberg
Etapp 6: Hallingeberg – Odensvi
Etapp 7: Odensvi – Björndalen
Etapp 8: Björndalen – Lermon
Etapp 9: Lermon – Falerum

 Utvandrarleden

Utvandrarleden är 120 km lång och går i en cirkel. Finns möjlighet att övernatta både i vindskydd och flera vandrarhem längs vägen. Leden är markerad med röda markeringar

Det finns mycket bra info på Utvandrarledens hemsida där man även kan se och även skriva ut karta över leden.

 Vildmarksleden

Vildmarksleden är 36 km lång och sträcker sig mellan Lindshammar och Klavreström.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. Monica Henning, malmö

    Hej. Vi är två kvinnor i 70-års åldern som vill vandra våren 2022. Vi önskar vandra i 4-5 dagar, max 2 mil per dag, med övernattning inomhus på vandrarhem, B&B osv. Det måste finnas allmänna kommunikationer vid start och mål. Kan ni ge mig några förslag på vandringar.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *