vandringsleder i hälsingland

Vandringsleder i Hälsingland

Vill du vandra i Hälsingland? Då har du kommit rätt. Här listar vi vandringsleder och vandringsområden i Hälsingland. Du kan hitta både korta och längre vandringsleder.  

Kustleden

Kustleden genom Nordanstigs kommun vid Bottenhavet går längs vägar och stigar genom gamla fiskelägen, levande småbyar, vacker skogsnatur med rik flora och fauna, fornlämningar och fina sandstränder. På några ställen kan du välja mellan alternativa sträckningar vilket också gör att du kan vandra i en slinga och komma tillbaka till startpunkten utan att behöva gå tillbaka samma väg. Sträckningen mellan Galtström med sin vackra bruksmiljö i Sundsvalls kommun till Rogsta i norra Hudiksvalls kommun är ca 7 mil lång totalt.

Projekt Kustleden drivs i samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Nordanstig och Nordanstigs kommun och vandringsleden, som lades ut till stor del redan år 2000, uppdateras och röjs kontinuerligt.

Broschyr finns på Turistbyråer i trakten, bland annat i Jättendal nära E4 i Nordanstigs kommun. Här finns den som pdf: http://ns1.bergsjodata.com/naturskyddsforeningen/NORDANSTIG/Kustleden/kustleden.htm

Information och kartor: http://ns1.bergsjodata.com/naturskyddsforeningen/NORDANSTIG/Kustleden/kustleden_infokartor.htm

Helgonleden

Helgonleden mellan Uppsala och Trondheim. En del av St Olavsleden? Europeisk kulturväg sedan 2010. Arbetet med leden har pågått i etapper mellan 2002 och 2013. Nu under 2017-2019 pågår ett projekt för att skapa en digital karta och ett starkare kontaktnät.

Läs mer på Helgonledens sida.

Hälsingeleden

Hälsingeleden är totalt 180 km lång och går mellan Mårdnästorp (söder om Bollnäs) och Los (väster om Ljusdal).
Du kan om man önskar även koppla ihop leden med vandring på Gästrikeleden.

Finnskogsleden

Finnskogsleden består av 5 etapper och går i en rundslinga så det är lätt att börja och sluta på samma plats.  Varje etapp är mellan 4-9 km långa och totalt är hela leden 35 km. Bra för en eller två övernattningar. Det finns flera möjligheter för övernatting i olika typer av kojor.
Du hittar mer bra information på finnskogarna.com

Flottarstigen

Flottarstigen är en vandringsled på 35 km mellan Färila och Laforsen och går igenom Mellanljusnas naturvårdsområde. Leden är en del av Pilgrimsleden som du kan läsa mer om ovan. Som namnet avslöjar går man längs flottarnas väg nämligen längs älven Mellanljusnan. Leden är utmärkt med orange.

Kajevallsleden

Totalt 43 km lång vandringsled mellan Delsbo och Ljusdal.  Tillsammans med Sjuvallsleden och
Ljusnanleden bildar de ett ledsystem på ca 153 km.

Stråsjöleden

Följande information samt bilden nedan är hämtad från Stråsjöledens sida:

Stråsjöleden börjar nära Hudiksvall i Hälsingland. Den vanligaste startplatsen är Enångers gamla kyrka. Leden går sen via Forsasjöarna och Dellensjöarna upp i Svågadalen där Stråsjö kapell ligger.

Därefter går leden via Gröntjärn mot Hennan, Ramsjö, Haverö, Rätan och strax söder om Klaxåsen går leden in på Helgonleden, som går fram till Trondheim, Nidaros, tillsammans med först JämtNorgevägen och sedan också Romboleden.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

3 Kommentarer

  1. Hans Jonsson

    Hej!

    Jag tycker att ni kan lägga till Torparrundan, som går ut från Kygelvallen ca 5 km nordost om Edsbyn. Man kommer tillbaks till Kygelvallen efter 25 km. Större delen
    av leden går i skog och passerar några fäbodar.

    Pilgrimsleden börjar i byn Älvkarhed över Svabensvärk till Yttertänger i Dalarna. Leden är dåligt undrhållen påhälsingesidan.

    Svara
  2. Annika Frölander

    Varför i hela friden har ni inte informationen på flera språk? Eller åtminstone på engelska? Eller är det jag som inte hittar?

    Svara
    • Emma på Vandringsguiden.se

      Vi har valt att göra vår sajt på svenska för att det är vårt vardagliga språk. Tiden har helt enkelt inte räckt till för att hinna översätta till andra språk.

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *