Ia Löfquist är sedan 2015 gästbloggare på vandringsguiden.se. Vi bjuder in gästbloggare för att bredda bilden av vandring och vill presentera olika synvinklar på vandring.  Ia bor på Kreta och brinner för vandring och då specifikt att vandra dagsturer. I sina blogginlägg delar hon med sig om henne passion, hennes egna tankar om vandring generellt och på Kreta specifikt.

Vandra på Kreta – Bra saker att tänka på.

Många är uppe i semesterplanering så det kan vara på sin plats med några råd angående vandring utomlands utifrån mina erfarenheter av att vandra på Kreta. En del är specifikt för Kreta, men det mesta är allmängiltigt. Erfarna vandrare tycker kanske att det är självklarheter, men det är egentligen inte till er jag vänder mig utan till de vandrare som inte är så vana men gärna vill ge sig ut i nya marker.

Jag är en dagsvandrare så den som vandrar med övernattning eller med klättring kan ha ytterligare saker att tänka på och ta hänsyn till.

På Kreta är det brandkåren som tar emot larmsamtal från klättrare och vandrare. Vid behov anlitar de lokala grupper som t ex klättrare, hundpatruller. De vanligaste skade- och dödsorsakerna i Grekland är enligt brandkåren följande:

  • Glidande eller fallande stenblock
  • Personer som gått vilse
  • Påbörjad klättring men fastnat eller kan inte klättra vidare
  • Instängd i ravin, grotta och andra otillgängliga områden
  • Ogynnsamma väderförhållanden som snöstorm, åska, värme

Några punkter som jag tycker är viktiga oavsett var man vandrar:

Passande klädsel och adekvat utrustning

Sandaletter och kjol, barfota i sandaler, kassar och axelremsväskor mm är inte att rekommendera. Bra skor och bra ryggsäck är måsten. Fall inte för frestelsen att packa ner en massa ”kanske kan vara bra att ha”, tänk på att du ska bära under många timmar. Glöm inte solskydd i form av stift, huvudbonad, långärmad t-shirt. Även vår och höst är solen stark för nordisk hy och uppe i bergen vandrar du i solen mest hela tiden, det finns sällan skugga.

Väderförhållanden

Troligen bor du på hotell, annars kan du vända dig till turistbyrå el likn. Ta reda på var de mest tillförlitliga prognoserna finns. Här på Kreta är det sällan samma väder på nordsidan som på sydsidan. De flesta väderprognoser använder sig av väderstationer på nordsidan, det finns vad jag vet en som inte gör det (meteo.gr). Fråga också om lokala avvikelser, hur fort och på vilket sätt vädret kan skifta i bergen under rådande årstid osv. Se upp för värme och hetta! Vandra inte juli-augusti.

 

Vandra på Kreta

Säkerhet

Säkerhetstänk är alltid a och o, men det är lätt att slappna av när man är på semester. Ta med mer än 1 mobil. Skriv på en lapp samt mata in larmnummer, nummer till taxi och hotell. Berätta för hotellet eller någon annan var du planerar att vandra med ungefärlig tid när du är tillbaka (glöm inte meddela om den blir framskjuten!). Överskatta inte din förmåga och underskatta inte terrängen. Se upp med hälsoproblem och hög ålder, kanske du bör kontakta läkare för hälsokontroll innan vandring i bergigt landskap. Lita inte på att vandra med hjälp av gps och mobil, ha alltid en papperskarta med dig. Och sist men inte minst: vandra inte ensam, i alla fall inte i okända trakter.

 

Lokala avvikelser

Ta reda på vilka lokala begränsningar, regler o likn som finns, t ex militära områden, jaktsäsong, eldningsförbud (1 maj – 31 okt här på Kreta). Det kan finnas stängda områden som vi svenskar inte tänker på, t ex gamla minfält från krig.

Lugn och förnuft

Glöm inte att packa ner lite lugn och förnuft som kan tas fram i olika situationer. Om du går vilse – försök lösa situationen med hjälp av kartor och gps. Börja inte försöka hitta och prova genvägar el likn. Kan du gå tillbaka? Annars stanna där du är och ring efter hjälp. Om olyckan är framme och du måste larma så observera omgivningen och ta ut tre riktmärken (t ex ett kapell du passerat, en by som du ser, vandringens start- och slutpunkt) som du kan beskriva för larmcentralen så de hittar dig så snabbt som möjligt. Beskriv lugnt och tydligt vad som hänt, skadans omfattning, vad du gjort åt situationen, fråga om det är mer du kan göra.

Allemansrätt och natur

Vad jag vet finns allemansrätt bara i Sverige, den finns i alla fall inte i Grekland. Du passerar över eller genom någons mark. Samma regler som i Sverige: skada ingenting, skräpa inte ner, var försiktig. Och var rädd om flora och fauna.

Några tips för vandring på Kreta:

Finns inga bra detaljerade kartor, använd satellitkartor. Jag brukar skriva ut satellitbilder och använda. Även de kan vara osäkra, det beror på när bilderna är tagna. En liten väg på satellitkartan kan sluta i en nyplöjd åker i verkligheten. Inhägnader på Kreta består oftast av rostigt armeringsnät som inte går att klättra över. Leta upp grinden, se till så att du stänger ordentligt efter dig. Ibland har grindar hänglås vilket inte är tillåtet om grinden går över en väg (räcker med två hjulspår). Det följs inte alltid, inget du kan göra något åt utan antingen får du vända eller välja annan väg.

Ett gott råd som jag tog till mig tidigt: följ inte getstigar. Getter kan ta sig upp och ner för plana lodräta klippväggar där vi inte har en chans. Vandra på KretaVänd om. Alla dödsfall är sorgliga, men de sorgligaste tycker jag är de som orsakas av uttorkning. Ta med rejält med vätska, vandra inte när det är hett, ha något på huvudet, pausa och håll ett öga på hur mycket du svettas. Drick inte bara när du vandrar utan även före och efter. En del menar att det går bra att vandra uppe i bergen även om det är varmt vid kusten. Det svalkar i bergen eftersom det blåser, säger man. Det stämmer inte! Berg läar och många gånger svalkar havsbrisen betydligt mer än vinden uppe i bergen. Under flera timmar är du exponerad för strålande sol från klarblå himmel och det tar rejält på krafterna. Vandra inte juli-augusti. Och i juni och september – tänk efter före. Lyssna gärna på vad lokalbefolkningen säger, de kan vädret i sin trakt.

Till sist! På Kreta finns få markerade leder. Du blir mindre begränsad, vandrar säkrare och får ut mer av tiden om du vandrar tillsammans med någon som känner till området. På Kreta, och i många områden i olika länder, finns vandringsledare och vandringsresor. Olika upplägg och svårighetsgrader så leta runt en stund och du hittar säkert något som passar dig. Det har blivit lite av en trend att vandra utomlands och att åka på vandringsresor, men glöm inte att vandra ”hemma” också. Sverige är fullt med leder och slingor, i Skåne finns många bra möjligheter att vandra och uppleva naturen. Vandra är ett måste för kropp och knopp året om!

Är du sugen på att vandra på sydöstra Kreta så titta gärna in på min hemsida inspirewiz.com. Har du några frågor eller tycker något är oklart så kontakta mig via hemsidan.

Jag önskar dig härliga upplevelser och skön avkoppling var du än vandrar!

Καλώς ορίσατε att vandra på Kreta!

/Ia Löfquist

ia.lofquist@live.com
inspirewiz.com

Läs fler av Ias inlägg om att vandra på Kreta