Att laga god mat är alltid roligt på vandringen. Tror du att man endast kan äta frystorkat och konserver när man vandrar tycker jag att du ska fundera en gång till. Det är både roligt och gott att laga ”vanlig” mat när man är ute och vandrar och man kan göra mycket mer än vad många tror på ett stormkök eller över en eld.

Själv är det mest vad man kan bära med sig samt hållbarheten på maten som sätter begränsningar. Exempelvis ska man tänka på att inte bära med sig livsmedel som lätt kan bli dåliga när det är 25 grader varmt ute. Men är det lite svalare brukar det inte vara några problem att bära med sig kylvaror om man endast är iväg under en dag eller två. Du kan både laga mat på stormköket men varför inte använda lägerelden och laga mat endast med hjälp av öppen eld. Är ni en stor grupp kanske Muurikka är ett bra alternativ.

Här är några tips på bra och goda saker att laga medan du är ute på vandring. Detta är ju bara våra tips och det finns massor att välja mellan. Se exempelvis olika kokböcker som finns inom området :

Maträtter för stormköket

Spagetti och Köttfärssås
En klassiker som även går att göra när man är ute och vandrar. Välj en pasta som kokar relativt snabbt för att spara bränsle. Gör köttfärssåsen hemma precis som du skulle äta den direkt. Koka den lite längre så du blir av med så mycket vätska som möjligt. Torka den sedan i ugnen. När du sedan skall äta den på vandringen blötlägger du den torkade köttfärsen på morgonen.

En ännu lättare variant är att köpa de färdiga varianterna på köttfärssås som finns i affären. Finns ofta bland pulversåserna. Personligen tycker jag inte att det är lika gott och roligt!

Chili con Carne med ris
Gör din egna Chili con Carne hemma enligt samma principer som köttfärssåsen och torka själv. Tänk på att det finns snabbkokande ris som kan vara att föredra för att spara brännsle och tid. Blå band har en super god färdig Chili con Carne.

Soppor
Finns mängder av pulver soppor som går att köpa i vilken mataffär som helst. Dessa är förstås lätta atta koka upp. De som endast skall blandas med vatten (ej mjölk) är att föredra men det går ofta att göra de som ska ha lite mjölk utan. En bra tips är att dryga ut sopparna med mer ingredienser för att göra dem lite matigare. Exempel på bra tillbehör kan vara torkad svamp, ölkorv, pasta, m.m.

 

Maträtter för lägerelden

Bakad lax
Vippa in laxfilen i folie. Lägg gärna med kryddor och tillbehör och lägg i glöden.

Fylld fläskfile
Dela en fläskfile på längden och fyll den med fetaost, soltorkade tomater eller pesto. Vippa in i Folie och lägg i glöden.  Här är det bara atta variera till önskad fyllning.

Bakade grönsaker
Lägg i varierade grönsaker eller rotfrukter i folie och lägg in i glöden i lägerelden.

Grillad korv
En klassiker är att grilla korv på antingen galler eller på en egentillverkad grillpinne som du lätt täljer till av en pinne i skogen.

Pinnbröd
Bröd som du lät bakar genom att vira runt en pinne som du hittar i skogen. Recept: 5 dl vetemjöl, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 dl vatten. Blanda alla ingredienser och rulla brödet runt en pinne som du håller över elden eller glöden.

Grilla Marshmallows
Sätt en mashmallow på en pinne och håll över elden eller glöden. Den smälter långsamt och får lite färg. Super gott godis för kvällen framför lägerelden. Tänk på att inte hålla dem för nära elden för då blir de brända eller brinner upp.

Maträtter att torka själv

Maträtter att köpa (frystorkade)

Maträtter att laga på Muurikka

Dryck för vandringen