Finns idag fler olika typer av stormkök eller kök som är anpassade för matlagning på vandringen.

Spritbrännare var det som var vanligast bland stormkök förr men det har nu utvecklats mer och mer till gasol eller andra bränsle. Spritbrännare är fortfarande vanligt och fungerar bra för den inte likna kräsna vandraren.

Två stora leverantören som tillverkar kök för friluftsliv är Trangia och Primus.


Spritbrännare:
Dessa är den lättaste lösningen och också den billigaste. Dessa kök är mer standard och mer klassiska om man kan säga så. Köket är oftast billigare att köpa. Nackdelen är att energiinnehållet i bränslet dvs ex t-spriten är lägre vilket gör att man måste bära med sig mer vikt i bränsle för samma uppvärmningsförmåga.  Detta kan vara en nackdel på en längre vandring. Oftast har man en brännare där man inte kan reglera värmen så lätt utan det görs manuellt genom att justera öppningen till brännaren med ett lock vilket inte är lika lätt som många av de andra brännarna. Dessa kök är klassiska och fungerar bra. De lite mer kräsna vandrarna och prylmänniskorna uppgrader ofta till andra typer av bränslesystem.

 

Multibrännare: Det finns idag brännare där man kan bränna flera olika typer av flytande bränslen. Det finns många olika varianter och de ser ofta lita annorlunda ut jämfört med den klassiska trangia designen. Du har en flaska med flytande bränsle som du pumpar upp trycket i och med häjlp av brännare som förgasar vätskan får de sedan en bra och väldigt effektiv låga. Dessa är byggda för ex bensin, diesel, fotogen som exemplevis är mer energitäta en t-röd som oftast används i spritbrännare. Dessa brännare har ofta smidiga reglage så det är lätt att justera värmen. Dock är de ofta dyrare än de traditionella spritbrännarna. Ett problem kan även vara att de är Förr effektiva och det är svårt att tillaga saker som behöver en låg värme.

 

 

Gasolbrännare: Gasolbrännare har blivit allt mer populärt de senaste åren.  Här har man med sig en liten gasoltub. Dessa brännare är absolut den brännare där man allra lättast kan reglera värmen. Nackdelen är att det är svårt att avgöra hur mycket man har kvar i sin tub. En annan nackdel är att de gasoltuber som vanligtvis köps i handeln har en gasolblandning som är svår att tända när det är kallt.  Då måste man först värma upp tuben men detta är först när du närmar dig nollan.  Så detta ska man speciellt tänka på om man ska ge sig ut på vintern eller andra kalla förhållanden. Tänk på att skaffa rätt brännare då det säljs brännare med två typer kopplingar till tuben och en av dem är det mycket svårare att hitta gastuber till.

 

 Här kan du köpa ett eget kök på outnorth