När man är ute på längre vandringar utan tillgång att handla ny mat är konserverad, torkad eller frystorkad mat att föredra. Fördelen med torkad mat är att det ofta tar mindre plats, väger mindre och håller längre. Du behöver inte bära runt på vattnet som maten innehåller vilket man ofta gör när det gäller vanliga konserver. Det finns flera producenter som tillverkad torkad mat av olika slag specificerat för friluftsliv. Men det är även möjligt att ganska enkelt torka sin egen mat.

Frystorkad mat – Färdiga produkter

Frystorkad mat finns att köpa. Här finns många olika rätter att välja mellan, både frukost, lunch och middag. Det finns även flera olika leverantörer. Dessa kan passa bra till den som inte vill göra så mycket jobb för att få relativt bra mat med bra innehåll. Nackdelarna med denna typ av produkter är att de är relativt dyra per måltid samt att många inte smakar så mycket. När det gäller smaker har det dock blivit bättre de senare åren och nu erbjuds en hel del rätter som faktiskt är goda. Ofta smakar dock ändå maten väldigt gott när man har varit ute och gått och behöver energi. Här är några exempel på torkad mat som säljs för friluftsliv som går att få tag på i friluftsbutiker i Sverige.

Blå Bands 24 hours meal (Tillverkas i Sverige och det finns ett antal olika varianter) (pris: 45-75 kr/st)
REAL Turmat (Norsk produkt som bl.a. också tillverkas försvarets mat) (pris: 55-109 kr/st)
Trek’N Eat
Mountain House
Adventure Food

Den färdiga matan kan man köpa i de flesta friluftsbutiker men även till viss del i vanliga livsmedelsbutiker. Outnorth har ex bra sortiment med flera olika varianter  Men det går även att hitta massa varianter på ex Frystorkadmat.se

Alla rätter är inte fullvärdiga ur näringssynpunkt så komplettera gärna med exempelvis c-vitamin brustablett. Det ger dessutom en liten extra lyxkänsla att variera fjällvattnet med! Köp c-vitamin hos Bodystore.

Om du inte vill köpa kan du som sagt med fördel torka din egen mat. Läs mer om att torka mat 

frystorkad mat