Vi på Vandringsguiden får löpande frågor skickade till oss och då vi tänker att det kan finnas fler som kan ha glädje av svaren publicerar vi frågorna och svaren här så att andra kan ta del av informationen! Denna gång var det Kenneth som hade frågor om Ostronsafari på Jylland. 

Jag skrev i höstas ett inlägg om när vi vi var på Ostronsafari på Jylland i Danmark. Detta var ett spännande äventyr och en vandring på havets botten. Är du nyfiken på hur dena resa var så rekommenderar vi er först att läsa det gamla inlägget.  Läs inlägget om vår resa

Kenneth hade lite mer specifika frågor som jag försöker svara på nedan:

Vad rekommenderar ni för kläder under vadarstället ( vilka man får låna om jag förstått rätt)? 

Vadarstövlar får man låna på plats. Det första som händer när man kommer dit är att man får prova ut vadarstövlar. Finns även möjlighet att kliva ner i vatten för att testa tätheten på stövlarna vilket jag rekommenderar er att göra. Vi hade en tjej som fick ett par som inte höll helt tätt. Och det är roligare att upptäcka när man provar och inte när man är mitt ute och skall vada i midjedjupt vatten.

När det gäller kläder rekommenderar jag dig att klä dig enligt lager på lager principen dvs i flera lager. Lite beroende på vädret så klart. Men oavsett väder kommer det vara kallt i vattnet. Jag hade underställ, och vandringsbyxor ovan på det. Tjocka varma strumpor i stövlarna. När vi gick regnade det så på ovandelen hade jag underställ, tjock tröja och skaljacka. Mössa och varma vantar. När du plockar ostron är det skönt att han arbetshandskar eller några kraftiga handskar på. Gärna som inte blir jätte kalla om de blir blöta. Ha med dig torrt ombyte i bilen som du kan byta till efter turen.

ostronsafari

[su_divider top=”no” size=”0″]

Hur många plockade ni med er, kan tänka att man lätt blir girig vilket iofs är en välgärning för Vadehavet.

Som du säger är alltså ostronen verkligen ett invasiv art i reservatet och de behöver bli av med så många som bara möjligt.
[su_divider top=”no” size=”0″]
När det gällde att plocka med sig ostron fanns det absolut olika taktiker på de som var med på turen… :0)
Vissa hade packat med sig vinegrette och Champagne med sig ut på turen. De fokuserade mer på att äta ostron på plats ute på ostronbanken. Medan andra hade fullt fokus med att få med sig så många ostron hem som bara möjligt… Här gör man så klart det man själv tycker är bäst.
Men absolut kul att ha med sig en ostronkniv och skyddshandskar och äta några ostron på plats. Färskare än så kan det inte bli!
[su_divider top=”no” size=”0″]
Tiden ute på ostronbanken var inte så lång på vår tur. Detta varierar från tur till tur då det hänger på vattennivåerna och vädret. För att gå ut på bankerna måste man vänta in lågvatten och tiden som man kan vara ute på banken hänger på hur snabbt vattnet stiger igen. Jag upplevde det som när vi väl var ute på banken var det fullt fokus att plocka ostron. Jag bar själv vår dotter i bärsele så jag fick inte plockat så många men min man (med lite hjälpt från mig) plockade 18,3 kg ostron med sig hem. 58 st fina enskilda ostron och 45 st klumpar av ostron.Det största ostronet vi fick med oss vägde 387 g och var 21 cm långt. En annan tjej som var med oss fick med sig 60 st. Så vill man kan man få med sig många ostron hem…
 [su_divider top=”no” size=”0″]
Viktigt är att ha med sig något lämpligt att bära i. Ska man ha med sig så mycket krävs en större väska eller nät. Räcker inte med en liten ryggsäck. Vi hade med oss en stor gammal vandringsryggsäck som vi la dem i. Då är det lätt att bära med sig. Det var även möjligt att köpa nät på plats som man kunde bära dem i. Men då måste man bära det i händerna vilket jag helst hade sluppit. Det är ändå en bit att gå och det är tungt. Det man bör tänka på är att ha med sig något som håller då ostronen är vassa och som kan bli blött. Ryggsäcken på ryggen blir blöt både av ostronen och av vattnet när du vadar.
 [su_divider top=”no” size=”0″]
Jag rekommenderar er verkligen att fokusera på att plocka med er enskilda ostron. dvs som inte växt ihop. Det finns mängder av ostron på banken och många av dem växer i klumpar. Så plockar man en klump får man många på en gång men de är nästan omöjliga att sära på. Och inte så snyggt att servera… Vi gjorde faktiskt ostronburgare på många av de som satt i klump. Det kan du läsa mer om på min mans blogg. Läs om hur man gör ostronhamburgare
När man har så många ostorn som vi fick med sig finns det ju utrymme att experimentera och testa olika sätt att äta dem på. Eller bjuda in till ett stort ostronparty kanske… :0)
[su_divider top=”no” size=”0″]

Hur packade ni ostronen inför hemresan? 

Vi packade ostronen i kylväskor för hemtransporten. Det fungerade bra tyckte vi.
[su_divider top=”no” size=”0″]

Hur länge häller ostronen sig fräscha i kylskåpstemperatur? 

Det vi läste på innan vi åkte var att så länge man förvarar dem kylt skall det vara ok att förvara dem i ca 1 vecka. Vi hade våra lagrade i en kylväska utomhus (var kallt ute) i lite över en vecka. Så länge höll de sig fina. Men viktigt är så klart att kolla varje ostronman öppnar om de luktar och ser ok ut. Men en vecka bör inte vara några problem.
[su_divider top=”no” size=”0″]

Bokade ni biljetter på vadehavscentrets hemsida?  

Ja, vi köpte våra biljetter på deras hemsida. Om jag minns rätt fick man sedan skriva ut en bekräftelse som man hade med. När vi väl kom dit hade de listor där de prickade av oss.
Det finns två olika typer av turer. Men vi gick den där man vadar ut. Finns en lite mer lättare som de kalla ”ostronsafari för alla” eller liknande. Ska man göra det och är fysisk ok med att vada och gå en bit rekommenderar jag er verkligen att ta den där man vadar ut i havet. En häftig upplevelse bara det.
[su_divider top=”no” size=”0″]
Kan varmt rekommendera att åka på Ostronsafari. Ett spännande äventyr!
/Jenny
Vandringsguiden.se