En riktigt bra pryl som har blivit allt mer populär de senaset åren bland friluftsmänniskor är vätskesystemen som ex Camelbaken som den kallas även om det nu finns flera märken än just Camelbak. Detta är ett vätskesystem där du har ca 2 liter i en påse på ryggen med slang som du dricker med. På detta sätt kan du lätt dricka och fylla på vätskeförråden medan du vandrar eller är aktiv på andra sätt. Att använda ett vätskesystem är väldigt praktiskt och bra för då behöver man inte stanna och packa upp vattenflaskan för att kunna ta en vätskepaus utan man kan ta små klunkar med jämna mellanrum. Detta gör ofta att man dricker mer vilket är speciellt bra varma sommardagar.camelbak, vätskesystem

Denna typ av vätskesystem är inte bara populära inom vandring utan används även av skidåkare, cyklister, löpare m.m. Även försvaret har ett vätskesystem av denna typ i sin utrustning. Den är så klart mörkgrön ;0)

Påsarna finns i många olika modeller och storlekar och tillverkas idag av flera leverantörer. Det finns ryggväskor som är specialdesignade för vätskesystemen som är praktiskt om man ex är ute och cyklar eller springer och inte vill ha med sig mycket annan packning. Fungerar även bra för en dagsvandring om man inte behöver ha med sig mycket andra saker. Men många vandringsryggsäckar börjar också designas för att man skall kunna använda sitt vätskesystem på ett smidigt sätt.

camelbak ryggsäck Vätskesystemen är framförallt värdefulla att använda när man ger sig iväg på längre vandringar och det är viktigt att man dricker mycket då kroppen gör av med mycket vätska.
Läs mer om vätska och vatten 

De flesta moderna vandringsryggsäckar har en ficka längs ryggen på ryggsäcken där du kan stoppa i din camelback med ett hål för att trä ut slangen. Men man behöver absolut inte ha någon speciell vätska för att kunna använda ett vätskesystem utan det kan funka i alla ryggsäckar. Annars kan man även lägga den i topplocket eller något annat bra fack.  Man får hitta en bra lösning som fungerar för din ryggsäck.

Hur ska du välja ett bra vätskesystem

Bra saker som jag tycker är värt att titta på när du ska välja ett vätskesytem:
– Bra att ha en påfyllnigsöppning som är relativt stor för då är det lättare att fylla på och lättare att göra påsen ren.
– Ett plus kan vara att det är möjligt att knäppa loss slangen från påsen utan att den läcker för då behöver man inte trä ut hela systemet när man behöver fylla på från fjällbäcken.

Exempel på tillverkare:  Camelbak     Platypus
Köp dit egna vätskesystem på Outnorth

Läs mer om

Vatten på vandring

Planera mat för vandring

Packningslista för vandring