När det väl är dags för att krypa till kojs och vila ut efter en lång dags vandring är det skönt att ha en bra sovplats. Sovplatsen för en vandrare består ofta av någon typ av underlag och en sovsäck. Hur dessa ser ut varierar väldigt beroende på när på året man vandrar och hur man har sin lägerplats. Kraven varierar också mellan olika vandrare. Vilka krav har du och vilken bekvämlighet kräver du?

 Liggunderlag

liggunderlagSom underlag när du sover ute är det vanligtvis liggunderlag som gäller. Att släpa en traditionell luftmadrass med ut på vandringen är inte att rekommendera. Dessa är väldigt tunga att bära på. Ett vanligt liggunderlag är lätt att bära med sig och ofta relativt billigt att köpa, om du kan tänka dig att använda den mest enkla varianten. Men det finns också mer avancerade varianter. Dessa är designade för att ex hålla värmen bättre eller är uppblåsbara för bättre bekvämlighet.

Beroende lite på vilket underlag du sover på och hur stora krav du har på bekvämlighet är olika alternativ lämpliga. Då det finns massor att säga om bara detta ämne (ja vi gillar att nörda in oss :09) och då vi fått många frågor har vi själv samlat all bra information om liggunderlag på en separat sida. Så vill du veta mer om liggunderlag rekommenderar vi dig att besöka Liggunderlagsguiden.seliggunderlag

På Liggunderlagsguiden.se kan du läsa om olika typer av liggunderlag. Där finns även en guide till hur du bäst väljer vad som passar dig. Oftast börjar nog vandrare att använda vanliga traditionella liggunderlag. De fyller absolut sin funktion. Men ju mer bekväm en blir så är det många som byter över till uppblåsbara liggunderlag.

Här kan du hitta liggunderlag för dig

Läs mer om liggunderlag på Liggunderlagsguiden.se

Sovsäck

En dålig sovsäck som gör att man får ligga och frysa på nätterna och inte kunna sova ordentligt kan skrämma iväg många från att njuta av att vara ute och vandra. Se därför till att alltid ha en sovsäck som passar för det du ska ge dig ut på. Det kan lätt vara väldigt svårt att veta vad man ska ha när man ger sig ut och skall köpa en sovsäck. Vad är det man skall köpa? Idag kan man köpa en sovsäck från någon hundralapp upp till flera tusen kronor. Men vad är skillnaden? Hur skall man veta vad man behöver?

Vi har samlat all bra info om sovsäckar på en separat sida så vill du veta mer om sovsäckar rekommenderar vi dig att läsa mer på Sovsäcksguiden.se Sovsäcksguiden.se

Ska du ge dig ut och vandra när det är varmt ute är kvalitén på sovsäcken inte jätteviktig. Men är det svalt eller kallt är det superviktigt att du vet vad din sovsäck tål. Det finns dock knep för att få ännu mer värme från sin sovsäck som kan vara bra att veta om din sovsäck inte riktigt håller måttet.

Först och främst är det som oftast viktigt att först fundera ut på vad ska jag använda sovsäcken till och vad du har för krav. Ska sovsäcken mest användas inomhus och på sommaren eller skall du ge dig ut på äventyr och sova ute och i tält även när det är lite svalare? Du känner även dig själv bäst när det gäller hur frusen du är för där kan det även variera väldigt från person till person. När vi är ute och vandrar på våren kan jag lugnt sova i min varma dunsäck medan min man som har en likadan tycker den är alldeles för varm.

Läs mer om sovsäckar på sovsäcksguiden.se