Vindskydd

Fasta vindskydd

Längs många vandringsleder finns det fasta vindskydd uppbyggda som är tillåtet att övernatta i. De ser lite olika ut men består ofta av tre väggar och ett tak med en eldstad framför öppningen. Det är bra att sova i ett fast vindskydd för då kommer man en bit ovanför marken vilket kan vara bra när det är blött eller kallt. På de större lederna finns det oftast ett eller fler vindskydd utplacerade mellan etapperna. Ofta är det markägarna som tar hand om vindskydden så vad som finns i samband med dem är olika. Vid vissa vindskydd finns det soptunnor, vatten och ved medan andra ligger mer isolerat och det finns inte tillgång till något mer än själva vindskyddet och en fast eldstad. Nedan ser ni ett exempel på ett vindskydd längs skåneleden.

Enkel modell av vindskydd

Med en presening, rep/surr (kraftigt snöre) och en kniv kan man sätta upp sitt egna vindskydd. Den allra lättaste konstruktionen är att hitta en plats där marken är relativt plan och där det finns träd som man kan spänna upp vindskyddet mellan. Fäst surret i två hörn av presenningen och spänn presenningen mellan två träd på ca 1,5 m höjd beroende på vilken höjd ni vill ha i vindskyddet. För skyddet och värmen är det bra att ha det lågt men för att få mer plats är det så klart smidigt med högre i tak. Beroende på hur stor presenning man har och hur stor vindskydd man vill bygga kan man antingen vika presenningen dubbel och fästa mitten i marken med öglor och ”tältpinnar” som du lätt kan tälja av pinnar du hittar i skogen. Då bli en halvan av presenningen tak och andra halvan golv. Som alternativ om man inte har lika stor presenning fäster man de andra två hörnen i marken och låter presenningen bilda ett lutande tak men utan ”golv”.

Här visas en variant där en kajak ligger som skydd längs sidan på vindskyddet för att skapa en mer stängd känsla i vindskyddet.

Mer avancerade modeller av vindskydd

Ska man bo några fler nätter i vindskyddet eller vid sämre väder kan det vara enfördel att bygga ett lite mer robust vindskydd. Ett sådant vindskydd byggs enklast med hjälp av slanor (vad är en slana?), rep och presenning. Slå ner korta slanor i marken och lägg längre slanor på tvären mellan de korta. Surra (vad är surra?) fast slanorna tillsammans och fäst slutligen presenningen i slanorna.

Man kan också bygga ett vindskydd med hjälp av ett träd och rep. Fäst då ena kortsidan på presenningen i trädet (runt trädet om det går). Motstående kortända på presenningen fäster du i marken genom att aningen ha med dig tältspik eller genom att tälja tältspik av pinnar.

Här har vi gjort en variant där det går att hissa upp en ”dörr” som är gjord av en mindre presenning och en slana.